diumenge, 26 de febrer del 2012

OTAN I ONU



El  significat d’OTAN és Organització del Tractat de l ‘Atlàntic Nord. L’objectiu d’aquesta organització és el de garantir la seguretat dels països membres. El Tractat es va signar en  Washington, el 4 d’ abril de 1949. Les dependències principals de l’organització està a Brussel·les, Bèlgica.
L’ OTAN va ser creada per a defensar els països membres front la Unió Soviètica, un atac a un país membre seria interpretar com un atac a l’organització..
Els  inicis de l’ OTAN els trobem al tractat de Brussel·les, en 1948, que va consistir en un aliança militar entre Bèlgica, els Països Baixos, Luxemburgo, França i el  Regne Unit. Per  a contrarestar el poder de la Unió Soviètica, es va buscar la participació americana. Va ser llavors quan en 1949 s’afegiren els Estats Units, Canadà, Portugal, Itàlia, Noruega, Dinamarca e Islàndia.
Els països membres de l’OTAN són Alemanya, Bèlgica, Bulgària, Canadà, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estats Units, Estònia, França , Grècia, Hongria, Islàndia, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburgo, Noruega, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, la República Txeca, Romania i  Turquia.
Quan s’ha de prendre una decisió cada un del 26 països membres envia una delegació a Brussel·les on negocien les decisions supervisades per un secretari general. Entre els secretaris generales, Javier Solana ha sigut l’únic espanyol,va estar en aquest lloc des del 5 de desembre de 1995 fins el 6 d’octubre de 1999.





.
L'Organització de les Nacions Unides (ONU), és una organització intergovernamental mundial, creada per la Carta de San Francisco el 1945 amb la finalitat de mantenir la pau, promoure la cooperació econòmica, cultural, social i humanitària, garantir la seguretat dels estats basant-se en els principis d'igualtat i autodeterminació i vetllar pel respecte dels drets  humans. Actualment formen part de l'organisme un total de 192 estats del món, és a dir, tots excepte el Vaticà i Kosovo.
La Comissió de la Comunitat té una delegació permanent davant l'ONU a Nova York i Ginebra. El terme "Nacions Unides" va ser creat per Franklin D. Roosvelt durant la Segona Guerra Mundial, per referir-se als Aliats.L 'any 2001 fou guardonada amb el Premi Nobel de la Pau, que compartís amb el seu Secretari Gneral Kofi Annan, pel seu treball per un món més ben organitzat i pacífic.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada