dimecres, 11 de gener de 2012

La segona guerra mundial


La Segona Guerra Mundial va ser el conflicte armat que va esclatar el 1939, entre les potències de l'Eix (Alemanya, Itàlia i Japó) i els Aliats (Anglaterra, França i Unió Soviètica). Aquest segon bloc va ser reforçat pels Estats Units des de 1941.

Causa principal:

L'ambició d'Adolf Hitler (Alemanya), Benito Mussolini (Itàlia) i Hirohito (Japó) pel predomini econòmic i polític del planeta, arrabassant les seves colònies a les potències aliades.


Antecedents immediats:

El 1933, el dictador nazi Adolf Hitler va arribar al poder a Alemanya. Va reactivar la seva indústria militar, va reorganitzar les seves forces armades i es va annexar Àustria. En 1938 va envair Txecoslovàquia. Mentrestant Itàlia va envair i va conquerir Albània.Fets principals de la Segona Guerra Mundial:

+
L'1 de setembre de 1939 Alemanya va envair Polònia, provocant així que Anglaterra i França li declaren la guerra. En els mesos següents Alemanya va envair Dinamarca, Noruega, Bèlgica i Holanda. El juny de 1940 va caure París, la capital de França. L'agost del mateix any l'aviació alemanya va bombardejar Londres sense misericòrdia, però no van aconseguir la rendició d'Anglaterra.

Al juny de 1941, Hitler va ordenar la invasió a la Unió Soviètica. Les seves forces van avançar cap a Moscou, però estant molt a prop van haver de retrocedir pel contraatac rus i l'arribada de l'hivern. Finalment van ser aixafats pels soviètics en la gran Batalla de Stalingrad (juny de 1942 - febrer de 1943). Mentrestant els nazis aplicaven una política d'extermini contra els jueus (Solució final) en cruels camps de concentració com el d'Auschwitz (Polònia).En l'Oceà Pacífic els japonesos van realitzar el bombardeig de Pearl Harbor, un port nord-americà situat a Hawaii, el desembre de 1941, provocant l'ingrés dels Estats Units a la Segona Guerra Mundial.

Rendició d'Alemanya i Japó:

Al juny de 1944 els aliats van iniciar una gran contraofensiva contra els nazis, obligant als alemanys a replegar cap al seu país. A l'agost va ser alliberada París i al febrer de 1945 tot França va quedar lliure d'alemanys. Els aliats van envair Alemanya al març, però els soviètics van arribar primer a Berlín (25 d'abril de 1945). Hitler es va suïcidar el 30 d'abril. El 9 de maig de 1945 el mariscal alemany Wilhelm Keitel va signar la rendició del seu país a Berlín.

El 6 i 9 d'agost Estats Units va llançar bombes nuclears sobre les ciutats japoneses d'Hiroshima i Nagasaki, el que va accelerar la rendició de l'emperador Hirohito el 2 de setembre de 1945.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada