dissabte, 3 de desembre del 2011

L'arribada al tron dels Borbó.








L'arribada al tron dels Borbó.







A començaments del segle XVIII...


CARLES II (1661-1700)

Carles II de Castella i d'Aragó va ser l'últim rei hispànic de la dinastia dels Àustria. En morir sense descendència, va esclatar la Guerra de Successió, una guerra europea que va enfrontar els partidaris dels dos pretendents: Felip d'Anjou, de la dinastia borbònica, i Carles d'Àustria. Aquesta guerra va acabar el 1714 amb l'ocupació de Barcelona pels exèrcits borbònics. El darrer rei de la dinastia dels Àustria va regnar del 1665 fins al 1700. Era fill de Felip IV de Castella .











Davant la manca de descendència del rei, les potències europees es van disputar la successió. Lluís XIV de França, per exemple, conspirava per aconseguir que el seu nét, Felip d'Anjou, fos l'hereu de la corona. Però la corona austríaca també aspirava al tron hispànic i postulava L'arxiduc Carles d'Austria com a successor. Finalment, Carles II va nomenar Felip d'Anjou com a hereu. Aquesta decisió va fer esclatar la Guerra de Sucessió a la Península Ibérica, que va enfrontar l'aliança entre Castella i França, partidària de Felip, amb l'aliança d'Holanda, Anglaterra i Àustria, favorable a Carles d'Àustria.

Felip va ser coronat com a Felip V de Castella, l'any 1700. Però la Casa d'Àustria no va acceptar el testament, perquè creia que l'arxiduc Carles tenia més drets de successió. Aleshores, l'arxiduc Carles va buscar l'ajuda d'altres estats europeus, com Anglaterra i Holanda, que van formar la Gran Aliança de la Haia (1701) i es van enfrontar a l'aliança franco espanyola dels Borbons. Aquesta guerra europea, que va tenir per escenari la Península Ibèrica, es va conèixer com la Guerra de Sucessió


  L'arxiduc Carles va ser proclamat rei d'Espanya a Viena. Un any més tard va desembarcar a Lisboa per tal d'encapçalar els exèrcits contra les forces felipistes. A la tardor de 1705 els territoris de la Corona d'Aragó li van retre fidelitat( no volien perdre els seus furs ni el seus parlaments). 
 La flor de lliri  és el símbol de la Casa de Borbó



L'abril de 1707 els austriacistes van ser derrotats a Almansa: València i Aragó van caure sota domini borbònic. Com a reducte dels austriacistes van quedar Catalunya i les Illes.


FELIP V (1683-1746) (Versalles 1683 - Madrid 1746) 



Felip V de Castella,  va ser el vencedor de la Guerra de Successió i reconegut com a rei d'Espanya a partir del Tractat d'Utrecht (1713).
Durant la guerra, Felip V es va mostrar intransigent amb els súbdits rebels. El 1707 va suprimir les lleis pròpies de València i Aragó(
Decrets de Nova Planta).












                                                                                                                                                                                 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada