dijous, 19 de desembre de 2013

LA CONSTITUCIÓ DE CADIS. LA PRIMERA CONSTITUCIÓ ESPANYOLA. LA PEPA

LA CONSTITUCIÓ DE CADIS. La primera constitució española.

Durant la Guerra de la Independència (1808-1814) les revoltes populars desemboquen en la creació de Juntes de Defensa formades per militars, bisbes, funcionaris , professors, advocats... Aquestes juntes tenen com a objectiu defensar-se de la invasió francesa (ja que no reconeixien la figura de Josep I Bonaparte com a rei d’Espanya).
 Més endavant es seleccionen els primers diputats per crear les Corts de Cadis, ciutat que amb l’ajuda britànica, resistia el setge francés.
Amb la constitució de les Corts es va començar un nou projecte polític que lluitava contra el despotisme anterior( déspota es aquella persona que imposa la seva voluntat de manera molt autoritària i en ocasions de manera brutal). Volien  una societat basada en la llibertat i la igualtat davant  la llei.

Per això, calia limitar el poder del rei . I que el compartirà amb els diputats del Parlament.
 Es va preparar  un projecte de Constitució, que es va promulgar, després d’una sèrie d’intensos debats, el 19 de març de 1812, dia de Sant Josep, motiu pel qual la primera Constitució de la història d’Espanya va ser coneguda com “la Pepa”.
 Aquesta constitució és el primer text constitucional aprovat a Espanya. I s’inspirava evidentment en la Constitució francesa de 1791, encara que ni pareguda.
Les Corts van crear un nou sistema polític basat en el principi de nació i sobirania popular, amb la monarquia com a forma de govern.

La Constitució de 1812, contenia una declaració de drets del ciutadà on es garantien la llibertat de pensament i d’opinió, la igualtat dels espanyols davant la llei, la legalitat. I es reconeixien drets com la llibertat d'impremta, la inviolabilitat del domicili. I tot això, de tots els individus que composaven la nació espanyola.
Es va crear un exercit nacional , el servei militar obligatori i que hi hagueren d’escoles  públiques i de caràcter obligatori (escoles de “primeras letras” perquè els nens pogueren aprendre a escriure, llegir, matemàtiques , i el catecisme catòlic).
El territori de l’Estat espanyol es dividia en províncies, igual que en França, amb diputacions provincials .
El text constitucional recollia la confessionalitat catòlica de la Nació.
La Constitució de 1812 estableix la divisió de poders. Tres poders.

PODER EXECUTIU
PODER LEGISLATIU
PODER JUDICIAL
REI
i
MINISTRES nomenats pel rei
Fan complir les lleis. i
S’ encarreguen de la Seguretat de l’Estat.
NACIÓ ESPANYOLA
Sufragi Universal Masculí ( NOMÉS PODEN VOTAR ELS ciutadans de més de 25 anys).
Un diputat per cada 70.000 habitants.
Fan les lleis
TRIBUNALS
Les mateixes lleis  sense diferències entre privilegiats i no . privilegiats.
Jutgen i
Vigilen el compliment de la Constitució
No obstant això, aquests avançaments van ser suspesos i el  rei Ferran VII,  va declarar nul·la la Constitució de 1812 i totes les decisions de les Corts de Cadis.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada