diumenge, 5 de febrer de 2012

LA TRANSICIÓ CAP A LA DEMOCRÀCIA

LA TRANSICIÓ CAP A LA DEMOCRÀCIA
A la mort de Franco, el 20 de novembre de 1975, es va desenvolupar a Espanya un procés de transició política en el qual es va promulgar la Constitució de 1978, que actualment segueix vigent, i es va establir un sistema de monarquia constitucional.
 El rei Joan Carles  de Borbó va ser proclamat rei el 22 de novembre de 1975, dos dies després de la mort del dictador. El monarca va disposar que continuara al capdavant del govern Carlos Arias Navarro, el qual va apostar pel continuisme franquista amb un plantejament reformista insuficient.
El rei Joan Carles I va forçar la dimissió d’Arias Navarro i el 30 de juny de 1976 el va succeir Adolfo Suárez, jove polític que va acceptar conduir el govern des de la transició a la democràcia. Va proposar un projecte nou, la Llei de reforma política, que reconeixia els drets fonalmentals de les persones i preveia un sistema electoral democràtic. La Llei va ser sotmesa a referèndum el 15 de desembre de 1976 i va ser aprovada el 81% dels votants.
Es van celebrar les primeres eleccions generals el 15 de juny de 1977, a la dreta el veterà polític Manuel Fraga Iribarne va crear un nou partit, Alianza Popular, des del govern es va constituir la Unión de Centro Democrático (UCD), el líder de la qual era Adolfo Suárez. El triomf va ser per a la UCD, Adolfo Suárez va formar el primer govern democràtic d’Espanya després de la Guerra Civil.
La primera tasca havia de ser elaborar una constitució democràtica. El text constitucional va ser publicat el 6 de novembre de 1978 i va ser sotmés a referèndum popular el de desembre de 1978.La consulta va donar una majoria a favor de la Constitució.
La Constitució del 1978 defineix Espanya com un Estat social i democràtic de dret, organitzat com una monarquia parlamentària, en la qual la corona té funció representativa, i en la qual l’exèrcit queda sotmés al poder civil. El text de la constitució fixa el caràcter no confessional de l’Estat, aboleix la pena de mort i desenvolupa un àmplia declaració de drets fonamentals i llibertat civils i polítiques ( (dret a la vaga, al sindicalisme,...). També s’estableixen les autonomies, reconeix el castellà com a llengua oficial, a més de les llengües pròpies a les comunitats autònomes.
El govern de la UCD  va governar fins octubre de 1982, en què el Partido Socialista Obrero Español va obtenir la majoria, Felipe González va ser elegit president del govern i el PSOE es va mantenir en el poder fins les eleccions de març de 1996, que van ser guanyandes pel Partido Popular, José María Aznar va ser elegit president del govern, encara que no tenia majoria absoluta i va haver de buscar el suport de CiU, PNB i Coalición Canaria.
El 14 de març del 2004, després de l’atemptat terrorista de Madrid de l’11-M, primer vinculat a ETA i desprésa l’organització terrorista al-Qaida, el PSOE va aconseguir més vots que el Partido Popular i José Luis Rodríguez Zapatero va ser elegit president del govern. La inesperada victòria socialista, que el PP va atribuir a l’ambient generat pels atemptats, va provocar un gran enfrontament entre el govern i l’oposició.
La primera mesura adoptada pel nou govern va ser la retirada de les tropes espanyoles d’Iraq, va reformar la llei educativa, va dur a terme la Llei orgànica per a la igualtat de dones i homes i la Llei de dependència.

1 comentari: