dijous, 9 de febrer de 2012

EL MUR DE BERLÍN

EL MUR DE BERLÍN  (1961-1989)
En  acabar la Segona Guerra Mundial, Alemanya i també Europa quedaren dividides pel Teló d’Acer. A l’est estaven els països comunistes sota el control soviètic, a l’oest estaven les democràcies lliures.

           
                                
Una gran part de Berlín va quedar destruïda en la Segona Guerra Mundial (1939-1945). Amb la pau, va ser dividida pels països que guanyaren la guerra. La Unió Soviètica va establir un govern comunista en la part oriental. Berlín occidental va ser dividit en tres sectors, dirigits pels britànics, francesos i alemanys.                                           
Berlín oriental era més pobre que Berlín occidental, i molts berlinesos orientals decidiren traslladar-se a la part occidental. Per evitar que la gent se’n anara, els alemanys construïren un mur de ferro i ciment per tota la ciutat. El mur separa Berlín Oest de Berlín Est des del 13 d’agost de 1961 fins el 9 de novembre de 1989.
El mur és el símbol més conegut de la Guerra Freda, època d’enemistat entre els Estats Units i la Unió Soviètica, entre el capitalisme i el comunisme, que encara que no es van enfrontar mai en una guerra moltes vegades van estar molt prop de fer-ho.
El mur tenia 3,60 metres d’altura i 155 km de llarg, tenia  tanques metàl·liques, alarmes subterrànies, filferro espinós,..


               
Al llarg dels 25 anys següents molts alemanys orientals tractaren de fugir cap a occident. El 17 d’agost de 1962, Peter Fechter un xic de 18 anys , va intentar escalar el mur. Els guàrdies dispararen contra ell amb una metralladora i Peter va caure agonitzant mentre els guàrdies l’observaven.
En 1985, la Unió Soviètica tenia un nou líder, Mikhaïl Gorbatxov. Aquest encara que sempre havia sigut comunista, pensava que era el moment del canvi ja que els països comunistes d’Europa se quedaven desfasats respecte dels països occidentals.
Gorbatxov va tindre una sèrie de conversacions amb Ronald Reagan (president dels Estats Units) i amb Margaret Thatcher ( primera ministra de Gran Bretanya) per acabar amb la Guerra Freda.
 Bes entre Gorbatxov i Honecker  
Bes entre i Breznev i   Honecker     
                                         
                                       


                            HONECKER Polític i  president alemany des de l’any  1976 fins el 1989. Va ser empresonat entre 1992 i19993 i jutjat per la mort de més de 192 persones que van morir intentant creuar el mur de Berlín.
BREZNEV Secretari del Partit Comunista Soviètic des del 1964 fins el  1982

 CAIGUDA DEL MUR DE BERLÍN
En juny de 1989 , la gent de tot el món van poder vore per la televisió les imatges de la capital Xina, Beijing, els líders comunistes havíen enviat els soldats per a disparar i arrestar als defensors de la llibertat en la plaça de Tiananmen. Gorbatxov estava de visita en Xina quan van començar les protestes estudiantils, encara que en el moment de la matança ja no es trobava allí, va comprendre el missatge.
Gorbatxov necessitava a Occident per a fer reformes. El líder soviètic va parlar amb Honecker i com que no podien controlar la situació, les manifestacions es va decidir una nova llei de viatge i es va oferir la possibilitat de marxar lliurement del país si així ho desitjaven.
La nit del 9 de novembre de 1989, milers de persones començaren a moure’s  cap a Berlin occidental i per fi es va obrir la front. Va ser un moment en què la història va canviar  , va ser possible  gràcies als canvis que es van iniciar a la Unió Soviètica a meitat de la dècada dels anys 80 . Aquest fets donàvem resposta a les exigències de la gent, que es ressentia de la seva vida sense llibertat, aïllada de la resta del món.


CAPITALISME: sistema econòmic caracteritzat per la propietat privada i la recerca del màxim benefici.
COMUNISME: organització social, econòmica, política en què els béns es tenen en comú. Vol aconseguir que els mitjans de producció no siguen dels individus sinó de la comunitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada