dimecres, 11 de gener de 2012

Espanya al segle XXAl 1930 els principals partits polítics de l’Estat :socialistes, republicans i catalanistes d’esquerra acordaven d’actuar conjuntament contra la monarquia i instaurar un règim republicà. A l’abril del 1931 el govern, per la pressió popular, convocà eleccions municipals que van ser interpretades com una consulta entre monarquia o república. Les forces republicanes van guanyar a les principals ciutats de l’Estat i el 14 d’abril de 1931 es va proclamar la Segona República. Alfons XIII va abandonar el país.                                                     
El govern espanyol, presidit per Manuel Azaña , va iniciar un seguit de reformes econòmiques i socials que no van tenir els resultats esperats i que van generar una forta oposició per part de sectors polítics i socials.


Les eleccions al febrer del 1936 les van guanyar els socialistes, els comunistes i els republicans units en el front popular, Les esquerres s’anaven desunint mentre les dretes es preparaven per a un alçament militar que “restablís l’ordre”. 


Aquest es va iniciar el 17 de juliol de 1936 a Melilla i es va estendre per tot l’Estat espanyol amb el general
Francisco Franco al capdavant .

 
L’alçament va fracassar en aquelles ciutats on els obrers estaven ben organitzats i on les forces de seguretat o part dels oficials seguien fidels a la República . Els franquistes van comptar amb el suport dels monàrquics , tradicionalistes, falangistes i amplis sectors de l’Església i amb l'ajut bèl·lic dels nazis alemanys i els feixistes italians, així com del Marroc i Portugal. La República va rebre l'ajut de les Brigades Internacionals, l'URSS i Mèxic .Al front, però, les milícies republicanes eren contingudes i derrotades. 

. L’1 d’abril de 1939 la guerra va acabar i Franco va exigir la rendició incondicional. 

El franquisme
El nou règim va eliminar les garanties constitucionals de la República. Francisco Franco va controlar tots els poders, i es va erigir en cabdill Proclamació del general Franco com a cap de l'estat i generalíssim dels exèrcits de terra, aire i mar (Burgos, primer d'octubre de 1936), cap dels exèrcits i de l’únic partit permès, el Movimiento Nacional.
. Durant els anys quaranta el franquisme va optar per l’autarquia com a política econòmica, proveint-se de productes interiors. També van ser anys de racionament i d’estraperlo en el mercat negre. Molta gent va passar gana i misèria i el poder adquisitiu dels treballadors va arribar als nivells de principi de segle. Els terratinents, l’exèrcit i l’Església van ser els més beneficiatsCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada